среда, 20 июля 2011 г.

"Ми зможемо відкоригувати границі прибудинкових територій". Позиція ще одного лобіста Остапа.

На державному рівні не розроблена методика розрахунку прибудинкової території
Вчинення дій відносно земельних ділянок, які обслуговують багатоквартирні житлові будинки (БЖБ), регулюється лише чотирма пунктами однієї ст. 42 Земельного кодексу України. 
 

– Сьогодні склалася ситуація, що порядок розподілу територій кварталу мікрорайонів, який регулювався спільним Наказом Держкомзему, Держбуду Міністерства УЖКГ та Мін'юсту, втратив чинність, – каже начальник земельного відділу міської ради Ярослав Руцький. – І фактично на державному рівні немає механізму розподілу території кварталів мікрорайонів та чіткої методики визначення прибудинкової території БЖБ, щоб її передати у безоплатну власність об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ).
Крім цього, ситуація ускладнюється й тим, що у Тернополі в різні роки мікрорайони забудовувалися по-різному. На перших стадіях на один БЖБ будувався комплекс з господарським, спортивним, дитячим майданчиками, а в 70-80-ті роки будівельники почали економити землю на забудові мікрорайонів, а тому цей комплекс майданчиків проектували вже на 3-4 БЖБ. І хоча зараз до нас надходять звернення від ОСББ щодо передачі прибудинкової території у власність, але поки немає розробленої чіткої методичної бази її формування на рівні держави, ми боїмося передавати її у власність, щоб не трапилося такого, що окремі будинки будуть обділені цією прибудинковою ділянкою. Разом з тим, сьогодні ми сприяємо людям у створенні ОСББ і закріпленні за ними прибудинкової території, щоб мешканці були впевнені у завтрашньому дні, що це їхня територія. Однак прийняли рішення передавати земельні ділянки лише в оренду на 5 років. Якщо напрацюється на рівні держави відповідна методика, ми зможемо відкоригувати границі прибудинкових територій з подальшою передачею їх у власність ОСББ. Сама ж так звана тимчасова прибудинкова територія зараз формується від кількості квартир у будинку.
Слід відзначити, що у мікрорайонах зі старими забудовами ОСББ повинні заплатити як за виготовлення відповідної проектно-кошторисної документації на прибудинкову територію, так і сплачувати потім за неї орендну плату. Якщо ж йдеться про закріплення земельних ділянок за новими БЖБ, збудованими за кошти дольовиків, то одним рішенням сесії міської ради будівельній організації за кошти забудовника виготовляється та затверджується технічна документація і долучається земельна ділянка, яка потім надається у власність ОСББ. 
– У випадку, коли ОСББ закріпили за будинком земельну ділянку, мешканці захищені тим, що вона не вилучатиметься без їхньої згоди, коли розглядається питання суб'єкта господарської діяльності про надання йому земельної ділянки для забудови, – каже Ярослав Руцький. – Таким чином, ми вважаємо, що уникнемо конфліктних ситуацій, пов'язаних з виділенням земельних ділянок під нове будівництво в забудованих мікрорайонах. У випадку, коли землекористувачем є ЖЕК, він має право дати згоду на вилучення частини земельної ділянки без погодження із мешканцями. Також ЖЕК залишається землекористувачем прибудинкової території й тоді, коли ОСББ створено, але не закріплено землю. 
Тижневик "Номер один", Повну версію читайте в №29 (300) від 20.07.2011 року

Комментариев нет:

Отправить комментарий